Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova o “velikoalbanskoj pretnji“

Odeljenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije za informisanje i štampu izrazilo je “posebnu zabrinutost” zbog, kako se navodi, “velikoalbanske pretnje stabilnosti na Balkanu” i podržalo ocene rukovodstva Srbije o tome.

“Niz nedavnih izjava raznih albanskih političara u vezi s prekrajanjem granica na Balkanu izazvao je posebnu zabrinutost”, piše u saopštenju. “Konstatujemo da se, dok se neosnovano Rusija optužuje za pokušaj destabilizacije Jugoistočne Evrope, čine napori da se sprovede projekat Velike Albanije, na osnovu Ustava Albanije koji Tirani daje pravo da brani interese Albanaca u inostranstvu”, ukazuje Ministarstvo. U saopštenju dalje piše da se “pod maskom licemerne priče o potrebi da se pod kišobranom NATO-a region stabilizuje, potresaju sami temelji stabilnosti, i prihvaćen je novi kurs politike prekrajanja granica na Balkanu, što će neminovno povećati potencijal za sukob”.

Takav je, ističe se, kontekst izjava premijera Albanije Edija Rama i ” ‘glave’ samoproglašenog nezavisnog Kosova Hašima Tačija o njihovoj spremnosti da se udruže u jedinstvenoj velikoalbanskoj državi”, a ukazuje se da je te izjave ponovio Jonuz Musliju, predsednik Opštine Preševo. “Pozivamo naše partnere na Zapadu da se pridržavaju međunarodnog prava i zdravog razuma, ali i da se uzdrže od primene dvostrukih standarda što su oni ponekad skloni da rade”, ističe se u saopštenju.