Foto: FoNet, Ljiljana Stojanović

Oliveru Ivanoviću ukinut kućni pritvor

Lideru Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću juče je ukinut kućni pritvor i određena mu je mera bezbednosti javljanja dva puta nedeljno u policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

“Imam cilj da skinem ljagu sa svog imena. Apsolutno nemam nikakve veze sa onim što mi se stavlja na teret, ali to moram da dokažem”, rekao je Ivanović agenciji Beta. Inače, Ivanović je uhapšen 27. januara 2014, a 21. januara 2016. osuđen je na devet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen. U presudi je navedeno da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je on preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije. U februaru suđenje je vraćeno na početak.

Odmah po hapšenju Ivanovića bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da nisu pronađeni podaci koji bi potvrdili navode da je on učestvovao u bilo kakvim zločinima. Ona je kazala da je to utvrđeno tokom obimnog istraživanja u okviru projekta “Kosovska knjiga pamćenja”, kojoj je cilj da popiše sve žrtve – civilne, policijske i vojne – koje su stradale na Kosovu krajem devedesetih godina.