Mesto pada aviona, selo Slatina / Foto: FoNet, TV FoNet

Pao vojni avion, poginula oba pilota

Dva pilota Vojske Srbije poginula su juče u udesu školsko-borbenog aviona Supergaleb G-4, koji se dogodio u rejonu sela Slatina kod Šapca, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

Potpukovnik Nenad Ćulibrk  i kapetan Dejan Pandurović izgubili su živote u 10.30 tokom izvođenja redovne letačke obuke. Školsko-borbeni mlazni avion Supergaleb G-4, poslednji je serijski proizvođen avion jugoslovenske avio-industrije i u naoružanju se nalazi 33 godine. Ministar odbrane Zoran Đorđević naložio je Inspektoratu odbrane da obavi vanrednu inspekciju, dok je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković formirao Komisiju za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju predvodi brigadni general Duško Žarković.

Nije saopšteno kada se očekuju rezultati istrage, a podsetimo prethodna katastrofa vojnog vazduhoplovstva Srbije dogodila se 13. marta 2015. godine, kada se srušio transportni helikopter Mi-17, u kojem je poginulo sedam ljudi. Letelica je pala blizu Aerodroma “Nikola Tesla”, na povratku iz Raške, odakle je prevozila životno ugroženu bebu, staru pet dana, iz Novog Pazara. Posle više od godinu dana, 30. juna 2016, Više javno tužilaštvo u Beogradu završilo je predistražni postupak i donelo odluku – da neće biti pokrenut krivični postupak.