Foto: FoNet/AP

SAD bombardovale Siriju

SAD su juče ujutro, po naređenju predsednika Donalda Trampa, sa više krstarećih raketa izvele vazdušni napad na Siriju, kao odgovor  na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Tramp je izjavio da nema sumnje da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad, ističući da je to presudno da bi se sprečila eventualna buduća upotreba otrovnog gasa. On je pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustave “ubijanje i krvoproliće u Siriji”. SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile vazdužnu bazu “Šarijat”, sa koje su poleteli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove. Sirijska vojska saopštila je da je u raketnom napadu poginulo šest osoba i pričinjena velika materijalna šteta, dodajući da je napad “agresija” usmerena protiv antiterorističkih akcija Damaska.

Američki napad pozdravili su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Turska, Izrael, Australija, Japan, Danska i Saudijska Arabija, dok je osuda stigla iz zemalja saveznika sirijskog predsednika – Rusije i Irana. Kina, čiji se predsednik sastajao s Trampom u vreme napada, pozvala je da se “izbegne dalje pogoršanje situacije” u Siriji, ali i osudila “upotrebu hemijskog oružja, ko god da ga koristi”. Rusija, koja ima nekoliko desetina aviona i baterija protivvazdušne odbrane u svojoj bazi u Siriji, istakla je da se suspenduje dogovor sa SAD o izbegavanju sudaranja u sirijskom vazdušnom prostoru.