Aleksandar Vučić u "Goši" / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Vučić: Radnicima “Goše” 60.000 dinara

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče u Smederevskoj Palanci da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za jednokratnu pomoć radnicima “Goše” od 60.000 dinara.

On je kazao da će ta odluka biti pripremljena na sednici Vlade Srbije, koja će biti održana u nedelju ili ponedeljak. Vučić je, kako prenosi B92, najavio i zaključak Vlade o overi njihovih zdravstvenih knjižica, ističući da će država preuzeti na sebe dugovanja “Goše” prema PIO fondu u iznosu od 3,2 miliona evra. “Ovo što mi činimo, ne činimo u ime vlasnika. Ne smanjujemo potraživanja radnika prema vlasnicima. Ovo je pomoć i podrška Vlade Srbije, koja nema veze sa odnosima unutar Goše”, rekao je Vučić.

Podsetimo, više od 300 radnika već dve nedelje je u štrajku zbog toga što tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Međutim, od pre četiri dana situacija se dodatno zakomplikovala, jer je slovačka firma “Žos Trnava” prodala “Gošu” kompaniji “Lisnart Holdings” sa sedištem na Kipru za 4,2 miliona evra. Zaposleni tvrde da nemaju kontakt s novim poslodavcem, a direktor “Goše” Ivan Hejmšild napustio je zemlju pošto je 22. marta radnik D.M. izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja.