Rušenje u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

U izveštaju Unutrašnje kontrole MUP-a bez reči o Savamali

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, dva dana nakon isteka zakonom propisanog roka, objavilo redovni godišnji izveštaj o radu Sektora unutrašnje kontrole (SUK) za 2016.

U tom izveštaju, navodi “Insajder”, nema ni reči o nepostupanju policije tokom noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici, iako je Unutrašnja kontrola dužna da navede podatke o svim sprovedenim aktivnostima tokom prethodne godine. Više javno tužilaštvo je još 14. maja 2016. tražilo od SUK da izvrši provere u vezi s događajima u Hercegovačkoj, ali do danas nije poznato da li je Sektor sproveo tu istragu, ni šta su njeni rezultati. Takođe, nije poznato ni da li je SUK podatke o istrazi u slučaju Savamala dostavila Tužilaštvu, koje je u oktobru za Insajder navelo da MUP ne odgovara na njihove zahteve. Načelnik SUK  Miloš Oparnica odbio je da odgovara na pitanja “Insajdera”, uz objašnjenje da ne može da govori bez odobrenja Biroa MUP-a za odnose s medijima. To odobrenje MUP-a “Insajder” je, kako se ističe, tražio pre više od pet meseci, ali nikakav odgovor do danas nije stigao.

U međuvremenu, Tužilaštvo ni nakon rešenja poverenika nije obavestilo javnost da li je u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenulo postupak protiv odgovornih u MUP-u za kočenje istrage o ovom slučaju.