Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

CRTA: Izborni dan po procedurama, kampanja neravnopravna

Izborni dan protekao je u skladu sa propisanim procedurama, ali mu je prethodila izborna kampanja koju je obeležila neravnomerna zastupljenost kandidata u medijima i funkcionerska kampanja, ocenila je juče CRTA posmatračka misija “Građani na straži”.

Ističe se da su tokom izbornog dana zabeleženi pojedinačni slučajevi nepravilnosti na tri odsto biračkih mesta koje nisu ozbiljno uticale na regularnost procesa tokom izbornog dana, kao ni na rezultate izbora.”Izborni dan je samo jedna od etapa izbornog procesa, a da bismo govorili o kvalitetu celokupnog izbornog procesa moramo da uzmemo u obzir i predizbornu kampanju i procese nakon izbornog dana”, rekao je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije “Građani na straži”. On je kazao da je predizborna kampanja za predsedničke izbore bila kratka, intenzivna, sa neravnomernom medijskom zastupljenošću, navodima o pritiscima na birače, različitim oblicima zloupotreba javnih resursa i uz veoma ograničenu kontrolu nezavisnih tela.

Dodaje se da su nepravilnosti uočene na tri odsto biračkih mesta, što je jedan odsto manje nego na izborima 2016. Tokom izbornog dana CRTA je podnela tri krivične prijave protiv nepoznatih osoba u Temerinu, Novom Sadu i Beočinu zbog sumnji na krivično delo primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem. Navodi o “kupovini glasova” obeležili su i period same predizborne kampanje.