Sankt Peterburg

Terorizam u Sankt Peterburgu, 10 mrtvih

U eksploziji koja se juče dogodila u metrou u Sankt Peterburgu, stradalo je deset osoba, oko 50 je ranjeno, a ruski zvaničnici ovaj događaj tretiraju kao terorizam.

Detonaciju je, kako se navodi, izazvala improvizovana ekplozivna naprava napunjena šrapnelima u jednom vagonu metroa između dve stanice. Među povređenima ima i dece. Iako je najpre javljeno da je došlo do dve detonacije u dva vagona, zvaničnici kažu da je u pitanju samo jedna eksplozija, a ruski specijalci su nešto kasnije, na nepoznatoj lokaciji u evakuisanom metrou pronašli još jednu napravu i uspešno je deaktivirali. Vlasti u Rusiji ispituju navode da je “jedan mladić ušao u vagon, ostavio aktovku, a zatim rukama otvorio vrata i iskočio iz vagona”.

Samoubilački bombaški napadi desili su se u Moskvi i drugim ruskim gradovima nekoliko puta u poslednjih 20 godina, a za napade su često bili okrivljeni pobunjenici iz Čečenije i drugih delova ruskog severnog Kavkaza. U poslednjem napadu te vrste, dvojica bombaša samoubica ubila su više od 20 ljudi u Volgogradu u decembru 2013. godine, a u eksploziji voza na liniji od Moskve do Sankt Peterburga 2009. godine ubijeno je 27 ljudi.