Foto: FoNet / Medija centar

Žuta patka u Moskvi

Teofil Pančić se osvrnuo na Vučićevu posetu Putinu, tokom koje je budući srpski predsednik komentarisao proteste u Moskvi i pojavu žute patke.

“Plastičnu žutu pernatu živinu nosili su protivnici načina na koji Vladimir Putin vodi Rusiju, a rado bi vodio i ostatak sveta pa aktivno podržava one koji dele ne toliko njegove nazore – još niko nije uspeo da otkrije koji bi to nazori uopšte bili – koliko njegov stil vladanja i model društva.

Ti protivnici ni brojnošću ni sastavom uopšte nisu impresionirali Vučića, naprotiv, stigao je da izjavi da su to jako mali protesti za onolikog Putina, a gledalac iz ovih krajeva u te je reči spontano dopisao i izvesnu neizrečenu analogiju s Beogradom i njegovom žutom patkicom, koja je takođe premala da naškodi onolikom premijeru, a sutra valjda i onolikom predsedniku.

(…)

Kako god, Aleksandar Vučić je stigao da primeti i da iza beogradske i moskovske žute patkice stoji ista adresa i isti autorski rukopis, pa mi neka sada zaključimo šta to znači i šta iz toga proishodi. Pošto je u Moskvi, a u izvesnoj vezi sa tom tako iritantnom žutom patkicom, uhapšen Aleksej Navaljni, jedan od lidera ruske opozicije, ostaje nam da nagađamo da li će i Vučić, ako mu uspe plan autoputinizacije (naime, procesa neograničenog pretvaranja premijera u predsednika i obrnuto, po potrebi), primeniti sličnu terapiju za ono što je navodno ista boljka, a koja se manifestuje kroz pojavu žutog plastičnog živinčeta iza kojeg stoje oni koji sigurno nemaju dobre i časne namere, jer da ih imaju, zašto bi im smetali bilo Putin, bilo Vučić?”, piše Pančić za RFE.