Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Kinezi zainteresovani za Ikarbus

Portal SEEbiz piše da je kineska kompanija Yinlong zainteresovana za Ikarbus. Krajem marta su se u Beogradu predstavnici kineske kompanije sreli sa ministrom privrede Goranom Kneževićem i potvrdili zainteresovanost za srpsku kompaniju.

Kako prenosi SEEbiz, Yinlong je najveća svetska kompanija za proizvodnju električnih vozila i litijumskih baterija, sa godišnjom proizvodnjom od 60.000 autobusa. Ti autobusi imaju veoma kratko vreme punjenja, od šest do 10 minuta.

Da podsetimo, još 2014. je najavljeno da će Mercedes i Ikarbus sklopiti strateško partnerstvo, te da će Ikarbus zahvaljujući tome prodavati svoje autobuse i van zemlje. “Mi ćemo postati jedan od ‘Mercedesovih’ ovlašćenih, kako se to kaže, bodibildera. Od njih ćemo dobijati šasiju i na njoj sklapati autobus. To je dugoročni ugovor, a ‘Mercedes’ je definitivno najbolje strateško rešenje”, rekao je u februaru 2014. prvi čovek Ikarbusa Aleksandar Vićentić.

Vučić je potom najavio da sa Mercedesom kao strateškim partnerom, Ikarbus konačno ima proizvod koji ne zavisi od lokalnog tržišta, međutim, nakon izvesnog vremena i GSP je odustao od Mercedesovih šasija, i prešao na MAN.