Foto: Agrokor

Plenković: Hrvatska ne spasava Todorića, već svoju ekonomiju

Vlada Hrvatske uputila je juče u parlamentarnu proceduru predlog zakona o vanrednoj upravi u sistemski važnim kompanijama koje su suočene s teškoćama u poslovanju, u javnosti nazvan “leks Agrokor”.

Očekuje se da će Sabor o njemu raspravljati iduće nedelje.”I ovaj zakon je pravi i jedini mogući put kojim možemo da krenemo u najvažnije – ne u pomaganje bilo kojoj određenoj osobi ili kompaniji, nego u kvalitetno funkcionisanje hrvatske ekonomije”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. On je objasnio da Vlada predlaže zakon koji će omogućiti postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih, što je manje za 3.000 u odnosu na prvobitne najave vladinih funkcionera.

Vanredna uprava mogla bi da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj. Inače, “Agrokor” Ivice Todorića u Hrvatskoj direktno zapošljava 35.000 ljudi, a u okolnim zemljama još oko 25.000. U Srbiji u osam firmi ove kompanije (“Frikom”, “Dijamant”, “Idea”, “Merkator”, “Super kartica”, “Kikindski mlin”, “MG mivela” i “Nova sloga”), zaposleno je oko 11.000 radnika.