Predstavnici Inicijative ispred Tužilaštva / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Tužilaštvo da preispita ugovor o “Beogradu na vodi”

Predstavnici Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” podneli su juče Republičkom javnom tužilaštvu predlog da pokrene tužbu radi utvrđenja ništavnosti Ugovora za projekat “Beograd na vodi” i stane u zaštitu javnog interesa.

Oni su naveli da će, ukoliko tužiteljka ne prihvati da razmotri njihov predlog, podneti tužbu sudu. Prema njihovoj oceni, koju su naveli u dokumentu, zaključenjem Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi”, Vlada Srbije je zloupotrebila i prekoračila ovlašćenja i uzurpirala nadležnost Grada Beograda u korist preduzeća “Beograd na vodi”, zbog čega postoji osnovana sumnja da je Ugovor ništavan. “Vešto skrivana dokumentacija govori da su ulaganja naše strane višestruko veća od ulaganja strateškog partnera, takozvanog investitora, dok je potencijalna zarada daleko manja. Ugovor ne pruža garancije da će investitor izvršiti svoje obaveze”, kazala je aktivistkinja Ksenija Radovanović.

Ona je ukazala da je odredbama ovog ugovora predviđeno da strani partner ostvaruje profit, čak i ako do raskida ugovora dođe njegovom krivicom, a izgrađene objekte zadržava. Pravni zastupnik Inicijative Vladimir Dragaš kazao je da bi tužba bila podneta protiv svih koji su učestvovali u zaključenju ugovora – Republike Srbije, Grada Beograda, arapske firme “Igl Hils” i jemca po Ugovoru, a to je, najverovatnije osnivač te firme.