Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Nepravilnosti tokom izbora

Od brojnih pojedinačnih nepravilnosti koje su građani i nevladine organizacije primećivali i prijavljivali tokom celog izbornog dana, najviše je odjeknula vest da Velimir Ilić nije mogao da glasa na biračkom mestu 94 u čačanskom naselju Atenica, jer po navodima članova biračkog odbora, nije upisan u birački spisak.

Međutim, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević demantovao je da Ilić nije upisan u izvod iz biračkog spiska, navodeći da Ilić jeste upisan, i to upravo na pomenutom biračkom mestu 94 u Atenici.

Naknadno, Ilić je tvrdio da su ga kasnije dva puta zvali da se vrati i da glasa, jer su pronašli spisak, ali je on to odbio. “Neću otići da glasam, pre svega što su me već naprskali sprejem, pa po svim pravilima ne bih mogao ni da uđem. Došao sam najkulturnije da glasam, nisu mi dozvolili, ja se tamo više neću vratiti”, piše Blic.

Inače, tokom dana, prijavljen je veliki broj pojedinačnih kršenja izbornih pravila, poput pravljenja paralelnih spiskova, isplate novca za glasanje, postavljanja kamere iza paravana, a “Građani na straži” su do 15h podneli tri krivične prijave zbog kupovine glasova u Temerinu, Slanoj bari u Novom Sadu i u Beočinu.

Sajt “Autonomija” javio je da je Željko Bodrožić kao član radnog tela RIK prijavio brojne nepravilnosti tokom glasanja u Kikindi. Ujedno, “Autonomija” je napravila i mapu neregularnosti tokom izbora na teritoriji Vojvodine.