Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poverenik: “Savamala” i “Helikopter” ozbiljna kršenja prava

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić dostavio je Skupštini Srbije Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u 2016. godini.

U Izveštaju se sprovođenje ova dva zakona ocenjuje kao nezadovoljavajuće i zabrinjavajuće. Navodi se da je 2016. godine prvi put došlo do smanjenja broja uspešnih intervencija Poverenika, koji je ranije rastao iz godine u godinu, pa je procenat uspešnih sa 96 odsto 2015. opao 2016. godine na 92 odsto. “Iako se još može govoriti o relativno visokom procentu uspešnosti, pad od četiri odsto u toku jedne godine definitivno je zabrinjavajući”, navodi se u saopštenju. Ocenjuje se da se  pad efikasnosti u najvećoj meri mora objašnjavati odsustvom podrške koju su povereniku bili dužni da pruže drugi državni organi.

Kako se ističe, u 2016. godini poverenik je bio prinuđen da u mnogo više slučajeva (ukupno 61) nego prethodnih godina zahteva od Vlade obezbeđenje izvršenja, a Vlada to nije učinila ni u jednom slučaju. Ilustrujući ozbiljne povrede prava javnosti da zna, poverenik je u izdvojio nepostupanje Tužilaštva po njegovim rešenjima u slučaju pada vojnog helikoptera i slučaju “Savamala”. Kancelarija poverenika je dostavila Insajderu podatke koji pokazuju da je Republičko tužilaštvo podnelo više tužbi protiv poverenika nego protiv prekršilaca zakona.