Foto: NDNV

Demokratske zemlje da se izjasne o zloupotrebi medija u Srbiji

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su juče od zajednice demokratskih zemalja i međunarodnih organizacija da se izjasne o zloupotrebi medija u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, vlast “stravično” zloupotrebljava medije, a vrhunac je dostignut tokom predizborne kampanje. “Sva istraživanja i analize predizborne i generalno medijske scene pokazuju da (skoro svi) mediji u Srbiji ne samo da nisu slobodni, ne samo da su instrumentarijum u rukama vlasti, ne samo da drastično krše sve profesionalne i etičke norme, ne samo da su u lancu korupcije, već i predstavljaju izuzetno opasnu društvenu i političku pojavu koja može dovesti do veoma ozbiljnih društvenih turbulencija, pa čak i ratnih sukoba”, navodi se u saopštenju NUNS i NDNV.

Kako se ističe, ćutanje međunarodne zajednice o gušenju i zloupotrebi medija i uzurpaciji demokratskih institucija može se shvatiti kao podrška “stvaranju otvorene diktature, koja nema nikakve veze sa evropskim vrednostima”.