Foto: FoNet/AP

Tači: Razgovaraćemo sa Srbima o formiranju vojske Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su institucije Kosova spremne da sa predstavnicima kosovskih Srba razgovaraju o ustavnim promenama, kao preduslovu za formiranje Vojske Kosova.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da ideja o formiranju Oružanih snaga Kosova nije današnja, već je deo projekta bezbednosnog sektora i da za to postoji “potpuna saglasnost SAD i NATO još od početka 2014”. “Narednih dana i nedelja razgovaraćemo sa srpskom zajednicom, sa Srpskom listom, ali i sa svim ostalim zajednicama, kako bi to bio dobro organizovan i koordinisan proces. Ne verujem da iko može u nedogled da se buni protiv prava kosovskih institucija da osnuju vojsku, ili da pokuša da stavi veto, jer niko nema pravo na veto”, ističe Tači.

On je ocenio da je Kosovo zakasnilo sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i dodao da posao na izradi Statuta ZSO treba da započne što pre. “Povratak Srpske liste u institucije Kosova je dobra mogućnost da se radi na izglasavanju demarkacije u Skupštini. U suprotnom, neosnivanjem ZSO, neizglasavanjem demarkacije i bez vizne liberalizacije, ostaćemo kao društvo i država blokirani nepravedno, ali i uz našu krivicu jer EU neće promeniti mišljenje”, kazao je Tači.