Aleksandar Vučić i Svetlana Ražnatović / Foto: FoNet, Imre Szabo

AP: Opozicioni kandidati suočeni s medijskom blokadom

Glavni opozicioni predsednički kandidati u Srbiji u duelu s kandidatom vladajuće koalicije Aleksandrom Vučićem pokušaće da nadvladaju šanse koje im se daju, probiju medijsku blokadu i javno razvlačenje po blatu, ocenila je juče američka agencija “Asošiejted pres”.

AP navodi da se Saša Janković i Vuk Jeremić razlikuju po mnogo čemu, ali da se slažu u jednom – kampanja za izbore je najprljavija od glasanja koja su održavala Slobodana Miloševića na vlasti. Glavni mediji pod Vučićevom kontrolom demonizuju većinu opozicionih kandidata ne pružajuću im šansu da odgovore, navodi AP i dodaje da su opozicioni kandidati i njihove porodice predstavljeni kao sluge Zapada i kriminalci, uz objavljivanje privatnih detalja koji su procurili iz obaveštajnih službi.

Vučić vodi kampanju s položaja premijera, što mu omogućava da iskoristi državna sredstva za jačanje popularnosti, uključujući posetu Angeli Merkel i Vladimiru Putinu, navodi AP. Kako se ističe, bivši ultranacionalista Vučić, koji sada podržava EU, negira optužbe da vodi prljavu kampanju i kaže da je jedina platforma opozicionih kandidata “mržnja prema Vučiću”. Inače, Saša Janković je juče, u intervjuu za Insajder,  kazao da mu je prijatelj iz BIA rekao da za njega nije bezbedno da uđe u drugi krug,  jer se u tom slučaju može dogoditi „svašta“.