Foto: FoNet/MSP

Šef NATO: Još vojske da obuzdamo Putina

Glavnokomandujući NATO snagama i američkom vojskom u Evropi Kertis Skaparoti izjavio je da je u Evropi neophodno razmestiti još jednu oklopnu tenkovsku diviziju, kao i dodatne snage mornarice i avijacije pete generacije kako bi se “uspešno sprovodilo vojno obuzdavanje Rusije”.

“Trenutno imamo oko 60.000 vojnika svih rodova u Evropi. Te snage u stanju su da obuzdavaju Rusiju. Međutim, uzimajući u obzir modernizaciju snaga koju sprovodi Rusija, potrebno nam je još snaga”, kazao je on obraćajući se američkom Kongresu. Dodao je da bi tenkovska divizija u Evropi mogla da bude raspoređena na stalnoj umesto na rotacionoj osnovi, kao i da je zbog pretnji od ruskih podmornica potrebno investirati u izgradnju brodova.

Nešto ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija izuzetno negativno gleda na povećanje vojnog prisustva SAD u Evropi. Inače, američki nosač aviona “USS Karter Hil”, sa ukrcanim marincima vojske SAD, pre nedelju dana uplovio je u vode Crnog mora gde zajedno sa rumunskom mornaricom učestvuju u vojnoj vežbi “Prolećna oluja”.