Vladimir Arsenijević / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku

U Sarajevu je juče zvanično predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku, koju je do sada podržalo oko 200 ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

U Deklaraciji se jezik ne imenuje, već se tvrdi da je to jezik zajednički građanima ovih država. Deklaraciju, koja je rezultat dvogodišnjeg rada beogradskog Udruženja “Krokodil”, Udruge “Kurs” iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva, onlajn je potpisalo oko dve hiljade osoba otkako je objavljena na internetu, rečeno je juče. Vladimir Arsenijević iz udruženja “Krokodil” istakao je da je rasprava o ovom pitanju bila sveobuhvatna i da je na kraju to pitanje svedeno na konstataciju “car je go”, odnosno na činjenicu da “svi znaju o čemu se radi, ali da svi iz različitih razloga, iza kojih stoje politički motivisani razlozi, pristaju na realnost koja ne odgovara elementarnoj logici”. Prema njegovim rečima, ova Deklaracija je namenjena pre svega mladima, kako bi se u budućnosti desile pozitivne promene u društvima četiri države.

Inače, juče je predsednik Hrvatske akademije nauke i umetnosti Zvonko Kusić ocenio da je Deklaracija “apsurdna i besmislena”, a nju je kritikovalo i Društvo hrvatskih književnika, čiji je predsednik kazao da je reč o “očitoj političkoj raboti onih koji se nikako ne mogu pomiriti s nestankom jugoslovenske države”.