Rušenje u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Doneta prva presuda zbog rušenja u Savamali

U iščekivanju da tužilaštvo istraži ko je i po čijem nalogu pre više od 11 meseci lišavao ljude slobode i rušio objekte u beogradskom naselju Savamala, javnost je dočekala prvu presudu suda.

Kako piše “Danas”, Privredni sud u Beogradu je krajem decembra ustanovio da je preduzeće “Milenijum tim”, koje raščišćava teren za izgradnju “Beograda na vodi”, rušenjem dva preostala objekta na prostoru Hercegovačke 4, koji su preživeli “fantome”, narušilo državinu preduzeću “Transport Peroni d.o.o”. “Pored toga što je to samo prvostepena presuda, ohrabruje činjenica da postoje sudije koje će u ovakvim okolnostima i pored pritiska aktuelne vlasti obavljati svoj posao časno i pošteno u skladu sa Zakonom i svojom profesijom. Drugu tužbu protiv ‘Milenijum tima’, koji je parcelu na kojoj se nalazio naš poslednji objekat, potpuno ogradio, a zatim objekat i porušio u septembru prošle godine, podneli smo takođe Privrednom sudu i taj postupak je u toku”, kazao je za Danas Vladimir Marković, direktor preduzeća “Transport Peroni”.

Kako je firma “Milenijum tim” uložila žalbu na ovu odluku suda, o pravosnažnosti presude odlučiće Apelacioni privredni sud. Ukoliko presuda bude potvrđena, “Transport peroni” imaće pravo da u parničnom postupku zatraže naknadu štete.