Foto: FoNet, Inicijativa "Ne davimo Beograd"

Ruske i beogradske “žute patke” nisu iste

Širom Rusije održani su pre nekoliko dana masovni protesti protiv korupcije, koji su u fokusu imali tamošnjeg premijera Dmitrija Medvedeva zbog, kako tvrde organizatori demonstracija, niza koruptivnih radnji i protivpravnog sticanja bogatstva.

Demonstranti su na tim protestima nosili plakate sa slikom žutih patkica, jer navodni Medvedevljev luksuz uključuje i veliki objekat za uzgajanje pataka, piše “Danas”. Premijer Aleksandar Vučić, koji je bio u Moskvi, kazao je  da je interesantna činjenica da se na tim protestima koristi isti simbol kao i u Beogradu. “Video sam ih. To su mali protesti, veliki je Putin za te male proteste. Mislim da ne moram dalje da govorim i da su ljudi u Srbiji razumeli – takve stvari obično dolaze s istog mesta”, rekao je Vučić. On je kazao da se koriste iste priče, da su organizatori našli nešto da iskoriste protiv Medvedeva s ciljem napada na Putina, kao što su u Beogradu iskoristili priču oko Siniše Malog za napad, kako kaže, “na metu koju su pre dva dana zvanično objavili”.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” demantovala je da ima veze sa protestima u Moskvi i Brazilu. “Bizarnost ovog poređenja nadmašuje samo strah koji premijer očigledno oseća na svakom koraku. I treba. Nećemo zaboraviti zločine njegovih poslušnika. Svi moraju odgovarati za ono što rade Beogradu”, kazao je za Danas Radomir Lazović iz Inicijative.