Foto: FoNet, TV FoNet

Protest penzionera zbog smanjenih primanja

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica organizovali su juče protest u Beogradu zbog umanjenja penzija, najavljene privatizacije banja i podržavljenja penzionog fonda.

Na skupu na Trgu Nikole Pašića, na kome se, po proceni organizatora, okupilo nekoliko hiljada penzionera, istaknuto je da se “nikada u istoriji Srbije nije desilo da bilo kojoj vlasti padne na pamet da beskrupulozno nasrne na imovinu penzionera”. Član Izvršnog odbora USPS-a Zoran Ivošević istakao je da sindikati treba da se bave socijalnim položajem te populacije, ali da se PUPS “bavi najstarijim zanatom i da menja partnere radi zadovoljenja ličnih interesa, pa je tako učestvovala u donošenju zakona kojim su smanjene penzije”. “I Ustavni sud je odbacio zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije, jer nije imao snage da se odupre političkim pritiscima, pa je zakon koji je donet kao privremen postao trajan”, rekao je Ivošević i podsetio da je sada odnos prosečne plate i penzije 100:51,2 odsto.

Protestna kolona svoje nezadovoljstvo pokazala je pred Ustavnim sudom i Vladom Srbije. Penzionerima su se pridružili i predsednički kandidati Boško Obradović i Vuk Jeremić, iako su bili pozvani i ostali kandidati.