Foto: FoNet

Vučević: Ne stojimo iza uklanjanja murala

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da se iza protesta zbog uklanjanja murala umetnika Remeda sa jedne novosadske fasade “krije politička pozadina”.

On je za “O radio RTV”  kazao da se nada da će uskoro biti otkriveno ko je prekrečio mural.  “Grad nije dao nalog niti je dopustio bilo kome to da radi, odgovorno stojim ispred toga. Pravite protest svaki dan ako treba, nemam ja ništa protiv toga, samo ne znam kakve veze imaju ljudi koji su se pojavljivali na tim protestima sa tim događajem”, rekao je Vučević i dodao da “pojedinci u svemu vide zlonamernost”, pa i u krečenju murala. Dodao je da se zalaže da veliki grafit stilizovanog muškog polnog organa “ostane što duže na zidu” i da to treba da bude “slika i prilika Novog Sada”.

Podsetimo, Mural “Jedina istina”, koji simboliše borbu čoveka za slobodu, poznatog francuskog umetnika Gijoma Remeda, nastao je 2009. godine na inicijativu Umetničke asocijacije “Inboks” (Inbox). Mural je prekrečen 16. marta i do danas se ne zna ko je to uradio, a pojedine nevladine organizacije su zbog toga prošlog vikenda organizovale proteste. A prošle nedelje, u emisiji “Sučeljavanje” RTV premijer Aleksandar Vučić je, ne govoreći o ovom slučaju, izneo podatak o obnovi fasada u Novom Sadu: “Mi smo dali i ove godine kroz tekuću budžetsku rezervu i za fasade. Vidite da se u Novom Sadu renoviraju, to je poklon Vlade Srbije Novom Sadu. Jeste li videli da se nekada u Novom Sadu više fasada radilo i da se više fasada priprema?”