Foto: Skrinšot N1 televizija

Lični podaci 400.000 ljudi u rukama političkih stranaka

Na jednom javnom serveru nalaze se lični podaci više stotina hiljada građana Srbije, poput jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), broja lične karte, adresa i telefona – kako kućnih, tako i mobilnih.

Uz ove podatke su ponegde ostavljeni i komentari, poput “Veliki protivnik ove vlasti. Ne kontaktirati”. Prema pisanju N1, izvor ove informacije je haker, koji je otkrio i još ponešto – da je reč o podacima koje koristi stranka na vlasti, kako sadašnja, tako i bivša.

“Po nekoj našoj verziji, i informacijama koje su dostupne nama – davnih dana je neka politička stranka krenula to da radi, međutim, to je preletelo u drugu političku stranku, verovatno u periodu kada se smenjivala vlast, gde je, opet po nekim našim zaključcima i analizama, dopunjeno sa JMBG-om i određenim napomenama”, naveo je izvor N1.

Pomenuti haker je našao i mejlove koji vode do Aleksandra Dujanovića iz SNS-a, pomoćnika predsednika opštine Savski venac, a sa mejlovima se povezuje i Slaviša Mićanović takođe jedan od funkcionera SNS-a. Dujanović je za N1 demantovao da ima veze sa ovom bazom podataka.

Nakon ovog otkrića, Poverenik Rodoljub Šabić je za N1 izjavio da je reč o ogromnom broju potencijalnih krivičnih dela koja se gone po privatnoj tužbi: “Onog trenutka kad neko dođe u posed odgovarajuće količine vaših ličnih podataka, on je svakako u poziciji, ako to želi, da ih zloupotrebi na najrazličitije načine, počev od krađe identiteta, pa do kompromitacija, pretnji, markiranja, tipovanja…”