Foto: Pixabay

Sudiji Blažiću kućni pritvor umesto zatvora

Apelacioni sud u Beogradu je smanjio kaznu sudiji Branislavu Blažiću sa 2,5 godine zatvora na godinu dana kućnog zatvora zbog trgovine uticajem, piše KRIK.

Blažić je osuđen u aprilu 2016. jer je primio novac (700 evra u kešu, plus renoviranje stana u vrednosti od hiljadu evra) da bi iskoristio svoj uticaj i poznanstva da pomogne Đorđu Matiću u njegovom slučaju pred Vrhovnim kasacionim sudom.

Odlukom Apelacionog suda i Matiću i njegovom ocu su smanjene kazne – sa 4,5 na tri godine zatvora, odnosno, sa godinu i po zatvora na 10 meseci kućnog zatvora. Tokom suđenja 2015. i 2016. godine, tužilaštvo je pokazivalo audio i video snimke na kojima se video susret osuđenih Blažića i Matića, a obojica negirali počinjeno delo.

U petak, 24. marta je Apelacioni sud kao olakšavajuću okolnost naveo sudijino zdravstveno stanje, porodične prilike i držanje pred sudom, a osim preinačene zatvorske kazne u kućni zatvor, Apelacion sud je potvrdio deo prvostepene presude kojim je Blažiću zabranjeno da narednih pet godina radi u pravosuđu.