Skrinšot iz spota Aleksandra Vučića / Youtube

Jeremićevi spotovi zabranjeni, Vučićev nije

U petak 24. marta Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je utvrdio da je u šest spotova predsedničkog kandidata Vuka Jeremića povređen Zakon o oglašavanju, odnosno članove 14 i 15 – o uporednom oglašavanju i upotrebi ličnog dobra u oglašavanju.

Kako piše u saopštenju Saveta REM, televizije RTS, Hepi, Prva i N1 su zatražile mišljenje REM-a o Jeremićevom spotu “Prijatelji”, a, prema mišljenju REM, “u konkretnom slučaju, predmetna oglasna poruka sadrži fotografski i video zapis lika Aleksandra Vučića, te se ista može objaviti jedino uz njegov prethodni pristanak”, piše u saopštenju.

Za preostalih pet Jeremićevih spotova REM je utvrdio da su u suprotnosti sa članom 14 Zakona o oglašavanju.

Međutim, tokom vikenda je na televiziji Pink, a, moguće i na drugim televizijama, emitovan spot predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, na koji REM nije reagovao, a za koga bi takođe mogle postojati sumnje da krši Zakon o oglašavanju.

Naime, nakon nabrajanja dostignuća svoje vlade, u spotu Aleksandar Vučić izgovara sledeće rečenice: “Jedini cilj kandidata bivšeg režima jeste da unište sve ono što smo postigli u poslednje tri godine. Ne smemo im to dozvoliti!”. Prema članu 14 Zakona o oglašavanju, uporedno oglašavanje je dozvoljeno samo ako, između ostalog, ” ne zloupotrebljava ugled konkurenta”, “ne omalovažava niti obezvređuje (…) oznake po kojima se konkurent prepoznaje ili izdvaja, njegovu robu ili usluge, aktivnosti ili okolnosti u kojima se konkurent nalazi”.

Za kršenje ovog člana zakona, predviđena je kazna od 300 hiljada do dva miliona dinara za pravno lice.