Angela Merkel i premijerka Sarske pokrajine Anegret Kramp-Karenbauer / Foto: AP Photo / Michael Probst

Pobeda CDU u pokrajini Sarskoj

Prema prvim podacima, Angela Merkel i njena Hrišćanska demokratska unija (CDU) pobednici su lokalnih izbora u pokrajini Sarskoj (Saarland) sa 41 odsto osvojenih glasova i imaće 24 od 51 mandata u parlamentu ove države.

Izlazne ankete pokazuju da su socijaldemokrate (SPD) dobile 29,5 odsto (17 mandata), Levica (Die Linke) će imati 7 mandata, a krajnji desničari Alternativa za Nemačku (AfD) će sa šest odsto glasova imati tri mandata – svi ostali, uključujući i Zelene, ostali su ispod cenzusa.

Na vlasti u Sarskoj je, kao i na republičkom nivou, “velika koalicija” CDU-SPD. Ankete pred glasanje pokazivale su da su CDU i SPD na nivou republike približno izjednačeni, a da u Sarskoj blagu prednost ima CDU, ali da bi SPD mogla oformiti koaliciju sa Levicom i tako preuzeti vlast, na kojoj se CDU nalazi još od 1998. godine. No, CDU je osvojila oko šest odsto glasova više nego na poslednjim izborima u Sarskoj 2012, a SPD je ostala na, otprilike istom nivou (2012. su osvojili 30,6 odsto).

Iako pokrajina Sarska ima tek milion stanovnika (od preko 80 miliona koliko ima Nemačka), ovi izbori su bili značajni da “izmere” da li SPD i njen lider Martin Šulc mogu da na parlamentarnim izborima 24. septembra ugroze CDU i Angelu Merkel. Pre parlamentarnih izbora, u maju će biti održani izbori u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn, a potom i u Severnoj Rajni Vestfaliji, koja je najmnogoljudnija savezna država.