Milorad Grčić / Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Vlada objavila konkurs za još tri preduzeća

Vlada Srbije objavila je javne konkurse za izbor direktora javnih preduzeća “Elektroprivreda Srbije”, “Srbijašume” i Preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, piše RTS.

Na čelu sva tri javna preduzeća nalazili su se vršioci dužnosti direktora, znatno duže od godinu dana, što je zakonom o javnim preduzećima maksimalan rok – nakon toga se mora izabrati direktor. Ipak, Predrag Aleksić je na čelu “Srbijašuma” od decembra 2014, Stevan Dželetović u Resavici od februara 2015, dok je Milorad Grčić postavljen za v.d. direktora EPS-a 15. marta 2016. godine.

Nakon što je najavljeno raspisivanje konkursa za direktora u ova tri preduzeća, oglasila se “Transparentnost Srbija”. “Konkursi za direktore ova tri preduzeća već su bili raspisani”, piše TS – “za direktora Srbijašuma bio je raspisan u januaru 2015. godine, po starom Zakonu, dok su konkursi za direktore EPS-a i JPPEU Resavica raspisani u martu 2016. godine, po novom Zakonu i zakonski je obavezno bilo da se okončaju do 3. marta”.

Iz TS se osvrću i na (nedemantovane) medijske napise iz maja prošle godine, da će konkurs za direktora EPS-a biti poništen: “Smatramo da je potrebno razjasniti da li je prethodni konkurs valjano sproveden, a ako nije, ko će zbog toga snositi odgovornost. Izvesno je da poništavanje javno objavljenih konkursa bez saopštavanja obrazloženja može podstaći spekulacije da se čeka na novi politički dogovor i prijavu direktora koji bi imao političku podršku, odnosno, da obeshrabruje one dobre kandidate koji takvu podršku nemaju.”, piše TS.