Ministar Mladen Šarčević / Foto: FoNet / Imre Szabo

DKSG neće da se pripoji SKC-u

Upravni odbor Doma kulture “Studentski grad” odbacio je inicijativu Ministarstva prosvete o pripajanju te ustanove Studentskom kulturnom centru, piše B92.

Ministar Šarčević je krajem februara doneo odluku o gašenju DKSG i pripajanju SKC-u, a pretpostavka je bila da bi se zgrada SKC-a dala u zakup, pisala je “Politika”. Tada je Šarčević ovu odluku obrazložio time da bi došlo do “podizanja kvaliteta obrazovanja, bolje organizacije i transparentnosti rada”, a na osnovu Odluke o sprovođenju racionalizacije i reorganizacije u sistemu i oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Potom je Šarčević početkom marta pojasnio da “SKC ostaje tamo gde je i sada, ne menja namenu, niti naziv. Naš cilj nije ukidanje SKC, niti Doma kulture Studentski grad (DKSG), već da se reorganizuju ustanove kojima se niko do sada nije bavio, koje imaju lošu strukturu zaposlenih, slabo su opremljene, nude loše sadržaje”, te da bi on hteo da “dođe do spajanja menadžmenta SKC i DKSG, ali tako da SKC ostane matična ustanova, sa jednim direktorom i drugačijim, kvalitetnim programima”.

Ovu odluku je Nacionalni savet za kulturu ocenio kao “brzopletu”, a sada je sam UO DKSG odbacio ovu inicijativu, dodavši da se sa ministrom Šarčevićem nastavlja dijalog.