Pavle Petrović / Foto: FoNet / Dragan Mrđa

Pavle Petrović: Bez vladavine prava nema dovoljnog privrednog rasta

Gostujući u emisiji “Prva tema” sa Aleksandrom Vučićem i kolegom ekonomistom Draganom Đuričinom na televiziji Prva, profesor Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, ocenio je da je ključni “recept” za ubrzan ekonomski rast Srbije – vladavina prava i poboljšanje institucija.

Po njegovim rečima, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije bi morao da bude iznad četiri odsto, a to nije moguće sa trenutnim nivoom investicija, koje iznose 18 odsto BDP-a. Ali, smatra Petrović, do potrebnih 25 odsto investicija neće doći ako mala, srednja preduzeća i preduzetnici ne budu investirali dovoljno. A razlog zbog kojeg oni to ne čine Petrović vidi u poslovnom ambijentu.

Prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), Srbija se od ukupno 138 zemalja nalazi tek na 126. mestu po zaštiti svojinskih prava, odnosno, kvalitetu institucija, a veoma je loša i po efikasnosti pravnog okvira, odnosno ispunjenja ugovora i sporova.

“Jedna od fundamentalnih reformi jeste vladavina prava i unapređenje ovih parametara. Strani direktni investitori, pojednostavljeno govoreno, imaju iza sebe ambasade i direktnu komunikaciju sa vladom. Veliki investitori takođe će nekako da se snađu. Ali ono što treba da pokrene investicije, i ono što je razlog strukturnog defekta u Srbiji, razlog što mala i srednja preduzeća ne investiraju, je najvećim delom pravni okvir. Prema tome, dugoročan rad na institucijama i vladavini prava je presudno za povećanje investiranja, a time i stope rasta”, zaključio je Petrović.

Inače, prema izveštaju WEF (The Global Competitiveness Report 2016–2017), Srbija se nalazi na 90. mestu od 138 zemalja, a kao neke od najvećih problema za poslovanje ističu se nivo poreza, neefikasna vladina birokratija, nestabilnost politika, pristup finansiranju i korupcija.