Foto: FoNet, Dragan Antonić

Glasanje na Kosovu samo uz podršku OEBS-a

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je juče Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije na Kosovu, za koje je procenjeno da bez podrške OEBS ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

Za svaki upravni okrug na Kosovu, kako predviđa uputstvo, RIK će formirati radna tela koja će imati po 11 članova, a izborni materijal za biračka mesta na Kosovu biće dostavljeni 31. marta biračkim odborima u Raški i Vranju. OEBS će biti zadužen za transport izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, nakon što biračka mesta budu zatvorena u 19.00 časova.

Podsetimo, Ustavni sud sredinom 2016. doneo je odluku da je brojanje glasova sa Kosova u Raški i Vranju nezakonito. Kako je saopšteno, članovi 9 i 10 Uputstva za sprovođenje izbora na KiM 2014. godine nisu u skladu sa Ustavom. Reč je o članovima koji regulišu brojanje glasova i kojima se predviđa da se nakon zatvaranja birališta u 10 opština na KiM izborne kutije zapečate i u pratnji odnesu u Rašku i Vranje na prebrojavanje. Šef pravnog tima CRTA Pavle Dimitrijević ocenio je da odsustvo jasne odrednice gde će se prebrojavati glasovi, otvara mogućnosti zloupotrebe: “Čekaćemo do 19 časova izbornog dana, a nećemo znati kako će se postupati s biračkim materijalom, jer nema jasne odrednice da li će listići biti prebrojani na samom biračkom mestu na Kosovu ili u centralnoj Srbiji, što će opet zavisiti od bezbednosne procene. Rizici za zloupotrebe postoje jer će se nešto organizovati ad hok.”