Foto: Pixabay.com

Samit EU o Bregzitu 29. aprila

Evropska unija održaće specijalni samit o Bregzitu 29. aprila na kojem će se odlučivati o smernicama za dvogodišnje pregovore s Velikom Britanijom o njenom izlasku iz Unije.

Samit će, kako je saopšteno, biti održan mesec dana posle najavljenog britanskog pokretanja procesa izlaska iz EU, a na njemu Velika Britanija neće učestvovati. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da “smernice za Bregzit” treba da pruže “svim građanima, kompanijama i članicama EU koji će biti pogođeni Bregzitom izvesnost i jasnoću” o toku pregovora i dodao da “moramo učiniti sve što možemo da učinimo taj proces što bezbolnijim za EU”.

Velika Britanija, koja je isključena sa samita, juče je objavila da će zvanično pokrenuti pregovore o izlasku iz EU 29. marta. Očekuje se da to dovede do dvogodišnje neizvesnosti za sve strane, jer do sada nijedna zemlja nije izašla iz Unije. EU i Velika Britanija će do marta 2019. morati da se slože o uslovima razlaza i da uspostave novi međusobni odnos ako bude moguće. Ako se peta ekonomija sveta i jedinstveno tržište s 500 miliona ljudi slože, rok za okončanje pregovora može biti produžen. Podsetimo, Britanci su u junu prošle godine glasali na referendumu da napuste EU posle više od 40 godina članstva.