Foto: Sajt Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije i dalje bez direktora

I drugi put članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije nisu uspeli da izaberu novog direktora. Uprkos činjenici da se prijavio 21 kandidat, nijedan od njih nije uspeo da dobije podršku petoro članova Odbora. Kako piše “Blic”, ponovo je najbliža mestu direktora bila Ljiljana Blagojević, bivša savetnica Nikole Selakovića, ali ponovo nije uspela da dobije više od četiri glasa.

Pre nedelju dana je Božo Drašković, član odbora Agencije, za “Peščanik” ispričao kako je Ljiljana Blagojević do 16. decembra bila član SNS, da je dugo studirala i na kraju studija imala prosek od 6,51. Drašković je objasnio kako je za vreme svih krugova glasanja, Blagojević neprestano imala četiri glasa.

“Svi su izjavili da nisu bili pod političkim uticajem, a ja sam podvukao da mi je simptomatično to da su uvek za istog kandidata bili njih četvoro. (…) Kada je došao red na mene, rekao sam da neki kandidati uopšte ne mogu biti uzeti u razmatranje, jer su doskoro bili članovi partije, a to je u suprotnosti sa pozicijom Agencije kao nezavisnog tela. Naprosto ne možete imati poverenje građana ako ste do juče bili član ma koje partije ili pokreta”, rekao je Drašković za Peščanik.

Nakon što je konkurs prvi put propao, Vučić je izjavio da “namerno neko nije hteo da izabere direktora Agencije za borbu protiv korupcije da ne bi mogli da ih pitaju… Nego smo dobili četiri glasa umesto pet glasova koliko je trebalo za izbor, zato što bi ih neko pitao odakle vam te pare”.

Ako Skupština Srbije do 8. aprila ne izabere nove članove, Odbor Agencije će nastaviti rad sa samo dva člana, pošto ostalima ističe mandat.