Foto: Banini

“Jafa” kupila “Banini” za 15 miliona evra

Kompanija “Jafa” iz Crvenke juče je, na javnom nadmetanju u Kikindi, po početnoj ceni do 15 miliona evra, kupila “Banini” iz tog grada koji je u stečaju od aprila prošle godine.

“Jafa” je bila jedini učesnik nadmetanja, jer je jedina uplatila depozit od oko šest miliona evra, što je 20 odsto od procenjene vrednosti od 30 miliona evra. Od kupovine su odustali Industrija mesa “Matijević” i Industrija keksa “Bambi”, koje su samo otkupile tendersku dokumentaciju. Najvažnija imovina “Baninija” su dva industrijska kompleksa sa proizvodnim pogonima, poslovni prostori, stan u Kikindi, poljoprivredno zemljište, motorna vozila.”’Banini’ je velikim problemima, u stečaju je jer  ima više od 40 miliona evra duga bankama i više od 10 miliona evra duga dobavljačima. Uprkos tome, verujemo u zajednički potencijal proizvoda ‘Jafe’ i ‘Baninija’, rekao je Bojan Knežević, generalni direktor “Jafe”. On je poručio da oko 500 radnika “Baninija” ne treba da brine za svoja radna mesta.

Inače, “Jafa” je deo “Kappa star group” koja ima ukupno pet kompanija (osim „Jafe“ tu su i „Umka“, „Avala ada“, „Papir servis“ i „Geomašina“) u kojima radi 2.000 radnika. Vlasnik kompanije je Nebojša Šaranović, koji se retko pojavljuje u javnosti, a na proslavi 20 godina “Delta holdinga” Miroslav Mišković je ispričao da je na početku rada te kompanije Šaranović bio glavni za prodaju igračaka, “pa je kao komercijalni direktor prve prezentacije izvodio ispred hotela – sa plastičnim žabama u koritu”.