Foto: FoNet/Beogradska opština Palilula

“Al Dahra” hoće 20.000 hektara u Srbiji

Kompanija “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arpskih Emirata planira da ove godine potroši oko 130 miliona dolara na  kupovinu njiva širom sveta, a u Srbiji, u kojoj već ima 1.000 hektara zemlje, planira da kupi još, jer im je cilj – 20.000 hektara.

Predsednik te kompanije Hamid Al Darei kazao je da im je namera da ulažu u projekte koji bi obezbedili veću bezbednost hrane, a planiraju da prošire dugogodišnje partnerstvo sa Srbijom. Predsednik “Al Dahre” je rekao da kompanija dobro napreduje u Egiptu, gde poseduju više od 54.000 hektara, a osim u toj zemlji i Srbiji, kompanija ima i 4.000 hektara u SAD, isto toliko u Španiji i oko 2.000 hektara u Australiji.

Inače, krajem februara Ministarstvo privrede objavilo je da je “Al Dahra” jedna od osam kompanija zainteresovanih za privatizaciju “PKB Korporacije”. Takođe, saopšteno je da je premijer Aleksandar Vučić u januaru, na skupu u Davosu, razgovarao sa Al Dareiem, koji mu je, kako je istaknuto, saopštio da je pored  PKB, ta kompanija zainteresovana  i za izgradnju kargo centra na Aerodromu “Nikola Tesla”, “kao i za kupovinu više preduzeća u Srbiji”. Podsetimo, u martu 2014. „Al Dahre” je stekla većinski udeo (51 odsto) u „Rudnap agraru” Vojina Lazarevića.