Dušan Bajatović kod gasovoda / Foto: Fonet, Dragan Antonić

Nastavljen postupak protiv Srbije zbog gasa iz Rusije

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) saopštio je da je nastavio postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama prirodnog gasa kojim se narušava konkurencija i da Srbija ima dva meseca da ispravi nepravilnosti.

U Obrazloženom mišljenju dostavljenom Srbiji 16. marta navedeno je da je sporazumom s Rusijom iz 2012. godine predviđeno da je gas koji se isporučuje namenjen isključivo za tržište Srbije, što nije u skladu s propisima EZ. “U zavisnosti od odgovora Srbije, Sekretarijat može slučaj da podnese Ministarskom savetu za odluku o neusklađenosti Srbije sa zakonima EZ”, navodi Sekretarijat EZ. Kako se ističe, Ministarski savet ne donosi često odluke da kažnjava zemlje zbog nepoštovanja propisa, ali sankcije su moguće i to gubljenje prava glasanja i uskraćivanje sredstava za nadoknadu troškova za učešće zemlje u aktivnostima EZ, dok postoji mogućnost i da EU suspenduje finansiranje energetskih projekata.

Inače, premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je krajem avgusta 2012. ukazom nacrt Sporazuma, koji je Skupština Srbije ratifikovala 15. marta 2013. Cena po kojoj će Srbija kupovati ruski gas nije navedena u tekstu sporazuma, ali je uslov za isporuke bio da Srbija do 2014. godine plati stari dug za gas od 30 miliona dolara.