Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević/ Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Srbija bez straha” zahteva izmenu RIK

Grupa građana “Za Srbiju bez straha”, koja je kandidovala Sašu Jankovića za predsednika Srbije, podnela je juče zahtev Skupštini Srbije za sazivanje sednice i imenovanje stalnog sastava RIK u skladu sa zakonom.

U saopštenju se navodi da je zatraženo da predsednica Skupštine zakaže sednicu u najkraćem roku  i da se na njoj donese odluka o razrešenju članova i zamenika članova stalnog sastava RIK i imenuju novi. “Jedna koalicija može imati predstavnike samo do jedne polovine, oni (koalicija koja je predložila Vučića) imaju 12 od 17 stalnih članova, to je više nego dve trećine“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Vesna Rakić Vodinelić, članica proširenog sastava RIK-a, u ime grupe “Za Srbiju bez straha”. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijevića kaže da se vodilo računa o tome da nijedna poslanička grupa nema više od pola članova Komisije i da je imenovanju prethodio dogovor svih poslaničkih grupa u Skupštini.

Međutim, Vesna Rakić Vodinelić kaže da poslanička grupa nije zakonski pojam: “Naprotiv, u izbornom zakonu koji se primenjuje na ovim izborima u članu 29. stav 4. (Zakona o izboru narodnih poslanika) rečeno je da nijedna koalicija koja predlaže kandidata za predsednika Republike ne može imati više od jedne polovine članova. On je takođe rekao da su se oni tako dogovorili na nekoj od sednica skupštine, međutim, niko se ne može dogovoriti o tome da krši zakon.“