Republička izborna komisija / Foto: FoNet/Imre Szabo

I Preletačević u trci za predsednika Srbije

Republička izborna komisija (RIK) potvrdila je sinoć, nakon burne sednice,  predsedničku kandidaturu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli.

Predstavnica RIK-a Željka Radeta navela je brojne nedostake te kandidature, rekavši da je u 12.610 potpisa kod naziva predlagača nije navedena oznaka grupe građana. Kao zamerka istaknuto je  to što u nazivu predlagača kandidata nije dostavljena njegova saglasnost za upotrebu ličnog imena. Članica proširenog sastava RIK-a Vesna Rakić Vodinelić te navode ocenila je kao apsurdne, pitajući da li bi se i od grupe građana “Supermen”, “Paja Patak” ili “Miki Maus” tražila saglasnost o korišćenju ličnog imena.

Inače, rok za podnošenje kandidatura za učešće na izborima je istekao, a RIK je, osim Preletačevića, juče za kandidate proglasila i predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića i lidera LSV-a Nenada Čanka. Prethodno, proglašene su kandidature Aleksandra Vučića, Saše Jankovića, Vojislava Šešelja, Vuka Jeremića, Boška Obradovića,  Saše Radulovića, kao i Aleksandra Popovića.  RIK je Predragu Vučetiću iz Kruševca, koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana “Bela lađa – kapetan Vučetić” naložila da u roku od 48 sati otkloni nedostatke, odnosno da dostavi sporazum o obrazovanju grupe građana i 10.000 potpisa podrške.