Pixabay.com

Škotska traži novi referendum o nezavisnosti

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da će zatražiti dozvolu da održi novi referendum o nezavisnosti, jer Velika Britanija izvlači Škotsku iz EU protiv njene volje.

Stardžon je navela da će raditi na tome da glasači što pre dobiju priliku da učine Škotsku nezavisnom državom. Ona je rekla da bi referendum trebalo da bude održan u periodu između jeseni 2018. i proleća 2019. godine. Prema njenim rečima, do tada će detalji britanskog sporazuma sa EU posle Bregzita biti jasni i škotski glasači će biti informisani pre nego što donesu odluku. AP navodi da je neophodno postizanje dogovora sa britanskom vladom kako bi referendum bio održan.

Inače, škotski glasači su na referendumu o nezavisnosti 2014. sa 55,3 odsto glasova odlučili da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva, međutim, odluka Britanaca na referendumu 23. juna godine da napuste EU ponovo je otvorila pitnje Škotske. Većina građana u Škotskoj podržava ostanak u EU, ali je njih nadglasala većina u Engleskoj koja je želela da napusti Uniju.