Foto: Istinomer

CRTA: Vučić i dalje najzastupljeniji na naslovnim stranama

Od zvaničnog početka izborne kampanje značajno se smanjio broj naslovnih strana na kojima su predstavljeni glavni akteri izbora, rezultat je medijskog monitoringa CRTA posmatračke misije “Građani na straži”, za period od 1. do 12. marta.

U ovom intervalu, na ukupno 98 naslovnih strana najzastupljeniji je bio premijer i  predsednički kandidat SNS Aleksandar Vučić sa 16 odsto naslovnica, što je skoro upola manje nego u prethodnom posmatranom periodu. Ipak, od ukupnog broja naslovnih strana na kojima se pojavljuju izborni akteri, Vučić je zastupljen na više od trećine, od čega u negativnom i neutralnom kontekstu po tri puta, a u pozitivnom 27 puta.

Analiza je obuhvatila naslovne strane osam dnevnih novina (Blic, Večernje novosti, Politika, Alo, Danas, Kurir, Informer i Srpski telegraf) i četiri nedeljnika (NIN, Vreme, Nedeljnik i Ekspres). Kandidat Vuk Jeremić se pojavljuje na pet naslovnih strana, od čega u negativnom kontekstu na dve, a u sklopu plaćenog reklamnog sadržaja na još dve. Saša Janković se kao dominantna ličnost pojavljuje na četiri naslovne strane, od čega na tri u negativnom kontekstu.