Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan / Foto: STR

Zaoštreni odnosi Turske i Holandije

Odnosi između Holandije i Turske su zaoštreni nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da se Holandija ponaša poput “banana republike” i pozvao međunarodne organizacije da uvedu sankcije Holandiji. Strane agencije prenele su da je u nedelju Erdogan poručio Holandiji da će “platiti cenu” i da će ih Turska “naučiti međunarodnoj diplomatiji”.

U nedelju ujutro došlo je do sukoba između turskih demonstranata i holandske policije u Roterdamu, ispred turskog konzulata, u kojem je policija upotrebila vodene topove. Protesti su nastali nakon što su u subotu, 11. marta, holandske vlasti zabranile da avion sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom sleti u Holandiju, a nešto kasnije su vratili automobil sa ministarkom za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaje do granice sa Nemačkom.

Zbog ovoga je Erdogan optužio holandsku vladu za nacizam i fašizam. Turski ministri su se uputili u Holandiju da bi održali mitinge kojima bi promovisali referendum, koji bi trebalo da znatno uveća ovlašćenja predsednika Turske. Međutim, zbog sopstvenih izbora koji treba da se održe 15. marta, holandska vlada je ocenila da bi Čavušogluova poseta dovela do “rizika za javni red i bezbednost”.

Holandski premijer Mark Rute zatražio je od Erdogana izvinjenje zbog upoređivanja Holanđana sa nacistima. “Ovu zemlju su u Drugom svetskom ratu bombardovali nacisti. Erdoganovi komentari su potpuno neprihvatljivi, i Holandija će razmisliti o svom odgovoru, ako Turska nastavi putem kojim je pošla”.

Podsetimo, pre samo nedelju dana i nemačke vlasti su postupile slično holandskima, i zabranile najavljena okupljanja turskih glasača u Nemačkoj. “Vaši postupci se ne razlikuju od nacističkih postupaka u prošlosti”, rekao je tada Erdogan.

Oko 5,5 miliona Turaka živi van Turske, od toga 1,4 miliona glasača u Nemačkoj. Turski referendum je predviđen za 16. april.