FoNet/Nenad Ðorđević

REM mora da prati kampanju

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) po službenoj dužnosti mora da prati predizborni program i objavljuje izveštaj o kampanji, jer u suprotnom otvara prostor za zloupotrebe, ocenili su juče učesnici tribine “Ko nadzire medije u predizbornoj kampanji”, u organizaciji Istinomera.

Ocenjeno je da je integritet REM-a ugrožen time što se odrekao uloge nadzora medija u kampanji, što je funkcija koju ima po zakonu. Sa tribine je upućen apel građanima da u velikom broju šalju REM-u prijave kako bi reagovao, pošto je ovo telo saopštilo da će to činiti samo po prijavi građana. Bivša članica REM Gordana Suša kazala je da “odgovorno tvrdi da postoji izveštaj REM-a o prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima”, ali i dodala su ljudi koji rade u tom telu “zastrašeni, da se boje za svoj posao i da zato podilaze politici”. Članica Saveta za štampu Tamara Skroza kazala je da se ne sme desiti da postoji rupa u u istoriji praćenja izbora:  “Zašto onda postoji REM? Sutra da nas neko obavesti da je REM zaključao kapiju ne bismo primetili da se ta institucija ugasila. Možda bi se jedino emiteri pitali kome sada treba da plaćaju”.

Na tribini je predstavljen izveštaj Novosadske novinarske škole koja će zajedno s predstavnicima Crte i Cenzolovke raditi monitoring, u kojem se vidi da je, na primer, na TV Pink za mesec dana opozicija bila zastupljena 196 sekundi, a Aleksandar Vučić 15.875 sekundi.