FoNet/AP

Kosovo formira vojsku, NATO protiv

Predsedništvo Skupštine Kosova jednoglasno je juče odlučilo da predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kojim se BSK pretvara u vojnu formaciju dostavi na dalju proceduru vladi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg preneo je kosovskim rukovodiocima “ozbiljnu zabrinutost“ NATO saveznika zbog poslednjih predloga kosovskih vlasti, saopšteno je u NATO-u, a to je, kako sazanje RTS, potvrđeno i u telefonskom razgovoru Stoltenberga i Aleksandra Vučića.

I ambasada SAD u Prištini upozorila je da će Vašington preispitati bilateralnu saradnju i podršku BSK ukoliko vlast u Prištini promeni mandat BSK “bez ustavnog amandmana”. Dodaje se da Amerika podržava “postepenu, transparentnu transformaciju BSK u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima”. Bez obzira na reakciju NATO-a i Ambasade SAD, Kosovo će nastaviti s procedurom zakonskih izmena o promeni mandata Bezbednosnih snaga u Oružane snage, izjavio je Hašim Tači i poručio da Kosovo o tome neće nikada pregovarati sa Srbijom. On je kazao da BSK ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od „ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji“.