Foto: Twitter

Skup u Podgorici

Veliki protest na Dan žena u Podgorici

Međunarodni dan žena u Crnoj Gori obeležen je marševima žena i protestima korisnica socijalnih naknada za majke sa troje i više dece.

Nekoliko hiljada ljudi, među kojima i aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija, ali i predstavnici opozicije pridružilo se protestu žena koje od 2. marta danonoćno protestuju ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici  i traže od vlade da povuče odluku o smanjenu naknade za četvrtinu. ” Gospodo, neće moći, moraćete da poštujete institucije države jer to nije vaše vlasništvo nego naše. Umislili ste da ste strahovlada, e neće moći… Ne priznajemo vas kao vladu. Ko ste vi da se drznete na majčinstvo”, poručila je Rosanda Peković, jedna od okupljenih majki.

Inače, Crna Gora je od prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke sa troje i više dece i to pravo koristi 21.500 žena. Vlada je, međutim početkom ove godine smanjila naknade za četvrtinu. Državu je to koštalo oko 70 miliona evra godišnje, zbog čega se ona odlučila za uštedu u iznosu od 16,5 miliona evra. Naknade su smanjene na 264, odnosno 144 evra. Pred Ustavnim sudom podnete su inicijative za ocenu ustavnosti socijalnih naknada, ali i zakona kojima su one umanjene. Vlada je saopštila da nema nameru da povuče odluku o smanjenju, što je i stanovište MMF koji je ovih dana boravio u redovnoj misiji u Crnoj Gori.