OEBS neće imati posmatrače na biralištima

Predsedničke izbore u Srbiji pratiće ograničena misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja neće imati posmatrače na biralištima, jer nije bilo dovoljno vremena za pripremu sveobuhvatne misije.

Portparol Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Tomas Rimer izjavio je da je u utorak u Srbiju poslata misija za procenu potreba za izbore, koja će pratiti posebne aspekte izbornog procesa, pravnog okvira i medijsko izveštavanje o izborima. “Ali neće biti sveobuhvatnog posmatranja na terenu, posebno ne na biralištima”, rekao je Rimer i objasnio da od raspisivanja izbora do dana glasanja nije ostalo dovoljno vremena za pripremu misije u punoj veličini. Deo posla misije za procenu jeste i da utvrdi koliko su ispunjene preporuke iz prošlogodišnjeg izveštaja OEBS-a, zbog čega Rimer nije želeo da komentariše da li je Srbija primenila preporuke pre nego što misija uradi procenu.

On je kazao da bi u normalnoj situaciji OEBS preporučio slanje posmatračke misije, koju čine kratkoročni i dugoročni posmatrači. Dugoročni posmatrači bi, objasnio je, došli u zemlju najmanje mesec dana do šest nedelja pre izbora, dok bi kratkoročni posmatrači došli nedelju dana pre izbora i oni bi posmatrali glasanje, otvaranje i zatvaranje birališta i brojanje glasova.