Foto: Pixabay.com

Počeo dijalog vlasti i novinara

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je održan prvi sastanak Tima za dijalog, sastavljenog od medijskih i novinarskih udruženja, i Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, čije su kopredsednice savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević. Na sastanku je evidentirano više od 20 pitanja i tema kojima će se ova dva tela prioritetno baviti. 

Prema rečima jednog od učesnika sastanka – Nedima Sejdinovića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) – na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o potrebi da se deblokira rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i o problemima bezbednosti novinara koji su političke prirode.

“Izneli smo stav da predstavnici vlasti stvaraju atmosferu nasilja i targetiraju novinare, zbog čega je ugrožena njihova bezbednost. Takođe smo ukazali i na brojne zloupotrebe izvršne vlasti koja protivzakonito iznosi detalje iz istrage i na taj način dodatno ugrožava bezbednost i urušava institucije”, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku razgovaralo se i o potpuno netransparentnom odlivu novca građana ka medijima bliskim vlasti kroz javne nabavke, direktno ili indirektno oglašavanje, sponzorstva, donacije, ugovore i slično, a udruženja su zahtevala da se ta oblast uredi, te ukazala i na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije o tim temama.

Sejdinović je rekao da rad Tima za dijalog i Koordinacionog tela “vezan sa radom Radne grupe za izradu medijske strategije”, odnosno da su ta dva procesa međuzavisna, te da učešće novinarskih udruženja u Radnoj grupi zavisi od rešavanja gorućih pitanja u medijima.

On je naveo da su udruženja ukazala i na “nezakonit status Tanjuga i Radio-televizije Kragujevac, na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara i medija, političke zloupotrebe REM-a, probleme u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, svakodnevno, kontinuirano kršenje novinarskog kodeksa i podršku vlasti medijima koji krše kodeks”, kao i da “skoro da nema oblasti u medijskoj sferi u kojoj ne postoje ozbiljni problemi”:

“Ovo je tek početak jednog, čini se, mukotrpnog procesa, kojim ćemo testirati da li je Vlada Srbije zaista spremna da rešava brojne, rekao bih dramatične probleme na medijskoj sceni ili samo želi da se pred međunarodnom zajednicom prikaže da je kooperativna”, rekao je Sejdinović.

Podsetimo, nakon meseci kašnjenja i odugovlačenja u vezi sa donošenjem nove medijske strategije, i u trenutku kada je njen Nacrt već bio završen, dalja izrada strategije je zaustavljena, a tu odluku je saopštila savetnica za medije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević.