Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Telekom Srbija” kupio kablovskog operatora “Telemark”

Kompanija “Telekom Srbija” saopštila je da je kupila najvećeg kablovskog operatora na teritoriji zapadne i centralne Srbije “Telemark”, koji ima više od 25.000 televizijskih i internet korisnika.

“Telemark”, kako se navodi, korisnicima pruža usluge u Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima, Guči, Mionici, Ljigu, Banji Vrujci, Mataruškoj banji i Kosjeriću. “Ovom akvizicijom ‘Telekom Srbija’ povećava svoju korisničku bazu, a korisnicima sa ovih teritorija pruža mogućnost korišćenja bržeg i kvalitetnijeg interneta, kao i vrhunske televizijske ponude”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da “Telekom Srbija” nastavlja sprovođenje svoje strategije širenja i prilagođavanja novim tržišnim trendovima, sa ciljem da postane regionalni lider u svim telekomunikacionim uslugama i nosilac budućeg digitalnog razvoja.

Kako piše “Nova ekonomija”, “Telemark” je u 2018. godini imao više od 250 miliona dinara poslovnih prihoda, a godinu je završio sa 18 miliona dinara neto dobitka, prema bilansu uspeha objavljenom na sajtu APR. Inače, država Srbija kao vlasnik 58 odsto “Telekoma” i 4.860.000 malih akcionara neće dobiti svoj deo kolača od ostvarenog profita u prošloj godini nakon uspešnog poslovanja, jer je Skupština akcionara potvrdila da se dobit ne deli pošto će sledeće dve godine “biti godine velikih investicija”. U toj kompaniji su za “Betu” rekli da će ove investicije pozicionirati “Telekom” na mestu lidera u regionu, a uloženo je u kupovinu nekoliko kablovskih operatora, 195 miliona evra u “Kopernikus”, 108 miliona evra u “Radijus vector”, 12,5 miliona evra u “Avkom”, a kupljeno je još nekoliko manjih operatora. Dug “Telekoma” je zbog tih kupovina udvostručen i iznosi više od 700 miliona evra, zbog čega se u javnosti sve češće čuju kritike da se to javno preduzeće nepotrebno zadužuje kako bi kupovalo medije i kablovske operatore.