Jens Stoltenberg / Foto: FoNet, NATO

NATO: Moskva odbija da uništi nove rakete raspoređene u Evropi

Moskva odbija da uništi nove rakete raspoređene u Evropi, uz kršenje sporazuma iz 1987. godine, izjavio je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle sastanka Saveta NATO-Rusija.

“Nismo videli nikakav nagoveštaj da je Rusija spremna da poštuje Sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF) i da uništi te rakete do 2. avgusta”, rekao je Stoltenberg i ukazao da su “posledice veoma ozbiljne po kontrolu naoružanja”. “Ako se pokaže da je nemoguće spasti taj sporazum (INF), onda će reakcija NATO-a biti koordinisana i defanzivna. Moraćemo da reagujemo”, kazao je Stoltenberg. Ministri odbrane NATO-a su 26. juna odobrili niz vojnih i političkih mera, od kojih je najznačajnije jačanje protivraketne odbrane. Stoltenberg je priznao da “sadašnja odbrana nije u stanju da obori krstareću raketu ispaljenu iz Rusije”. Međutim, on je rekao da “Evropa ne namerava da rasporedi nove rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama”. NATO zahteva od Rusije da svoj novi raketni sistem SSC-8 uništi do 2. avgusta, kada praktično ističe sporazum INF. Te rakete mogu da nose nuklearne bojeve glave i “za nekoliko minuta” pogađaju evropske gradove, rekao je Stoltenberg, dodajući da ih je “teško otkriti”. “Naš cilj je spasti sporazum, a ostale su još četiri nedelje do 2. avgusta. Rusija je 1987. uništila krstareće rakete za samo nekoliko sedmica, samo je tada imala političke volje za to”, podsetio je Stoltenberg. Bilateralni sporazum koji su Vašington i Moskva sklopili 1987. godine doveli su do eliminacije američkih i ruskih balističkih raketa SS-20 i američkih krstarećih “Peršing” koje su bile raspoređene u Evropi.

Inače, Savet NATO-Rusija je konsultativno telo osnovano 2002. godine za saradnju dva bloka. Sastanci Saveta održavaju se na nivou ambasadora. Jens Stoltenberg nije najavio da li će se taj savet još jednom sastati pre 2. avgusta.