Johanes Han/ Foto: FoNet, Marija Đoković

“Integracija Zapadnog Balkana u EU dešava se svakodnevno”

Zapadni Balkan je deo Evrope i integracija zemalja regiona dešava se svakodnevno, poručio je komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

“Geografija je sudbina. Zapadni Balkan je deo Evrope: delimo zajedničku prošlost, geografiju, kulturnu baštinu, delimo zajedničke mogućnosti i izazove, danas, ali i ubuduće. Suđeni smo jedni drugima. Tako da neka ne bude sumnje da je Zapadni Balkan unutar Evropske unije”, poručio je Han u obraćanju učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, koji se održava u poljskom gradu Poznanju. Kako je kazao, “zajedno smo prošli dug put”, napominjući da je uveren da se još može “postići nešto više” pre isteka njegovog mandata. “Podržavam preporuku Komisije da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom i računam na to da će Veće u oktobru slediti našu pozitivnu ocenu”, kazao je Han. Dodao je da celi region treba da sledi primer Severne Makedonije i pojača sprovođenje reformi, posebno u pogledu vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja. “Jaka i stabilna ekonomija nije moguća bez poštovanja tih osnova. Oni su ključni za postizanje predvidljivog poslovnog okruženja”, poručio je Han. Na Samitu se obratio i ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič koji je izjavio da bi članstvom u EU zemlje Zapadnog Balkana povećale regionalnu stabilnost, razvoj, ali i dalje proširile evropske vrednosti. “Bez Zapadnog Balkana Evropa nije potpuno ujedinjena, ni sa geografske niti sa geopolitičke tačke gledišta”, poručio je poljski šef diplomatije.

A Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (WB6 CIF) i Evropska komisija su u Poznanju potpisali sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta za povećanje konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana. Za trogodišnji projekat koji će realizovati WB6 CIF, EU je izdvojila 2,5 miliona evra. Pismo o namerama za sprovođenje tog projekta potpisali su predsednik Upravnog odbora WB6 CIF Marko Čadež i direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera.

Inače, Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između Zapadnog Balkana i zemalja EU, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar Zapadnog Balkana. U Berlinskom procesu učestvuju zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU: Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove.