Edi Rama / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

OEBS: Nije se vodilo računa o biračima u Albaniji

Na lokalnim izborima u Albaniji u nedelju nije se mnogo vodilo računa o interesima birača u klimi političke krize, naveli su posmatrači OEBS-a u preliminarnim nalazima.

U izveštaju Službe OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ističe se da je albanska vlada odlučila da se izbori održe i pored bojkota opozicije i da zbog toga birači nisu imali mogućnost izbora između više političkih opcija. U 31 od 61 opštine postojao je samo jedan kandidat za predsednike opština. “Iako je veći broj političkih partija, koalicija i grupa građana predložio svoje kandidate, odsustvo velikih opozicionih partija s izbora značajno je ograničilo biračima izbor kandidata. Početno odbijanje istih tih partija da imenuju članove izbornih komisija, a kasnije i politizovana interpretacija izbornog zakona, učinilo je rukovođenje izborima neizbalansiranim i smanjilo poverenje u izbore”, rekla je Odri Glover, šefica posmatračke misije OEBS-a u Albaniji. Posmatrači tvrde da je politički sukob doveo do pravne nesigurnosti i da je izborna komisija donela mnoge odluke s političkim ciljem da se izbori održe. Glavni fokus kampanje bio je na bojkotu opozicije i datumu izbora, a postoje i kredibilni navodi da su obe strane vršile pritisak na birače, navodi OEBS. “Imamo dokaze da su sve političke strane vršile pritisak na birače. To je, uz polarizovane medije fokusirane na političku krizu, a ne na iznošenje nepristrasnih informacija o kandidatima, sprečilo neke birače da načine slobodan i informisan izbor”, rekla je Glover. U preliminarnom izveštaju navodi se da su izbori protekli mirno, da je glasalo oko 21 odsto od 3,5 miliona registrovanih birača i da je u 61 opštini bilo registrovano 97 kandidata za gradonačelnike ili predsednike opština i 544 kandidata za skupštine opština i gradova, piše u saopštenju.

Inače, Centralna komisija za izbore saopštila je da je odziv glasača bio svega 21,6 odsto, a socijalistički premijer Edi Rama je ipak ocenio da su izbori koje je opozicija listom bojkotovala, “pobeda evropske Albanije”, preneli su mediji iz Tirane. Vođa opozicije i šef Demokratske stranke Ljuljzim Baša ukazao je da veoma mali odziv glasača znači da je izborna “farsa odbačena uz prezir epskih razmera”. Po podacima njegove stranke, odziv glasača bio je oko 15 odsto, a u nekim oblastima, među kojima je i deo juga Albanije, gde živi grčka manjina, odziv je bio svega 10 odsto. Opozicija koja je bojkotovala izbore, od sredine februara organizuje demonstracije protiv Ramine vlade koju optužuje za korupciju i nameštanje izbora. Premijer Rama je insistirao da lokalni izbori budu održani u nedelju kako je i planirano, iako ih je predsednik Albanije Iljir Meta uredbom bio odložio za oktobar, tvrdeći da će bez učešća opozicije biti “nedemokratski”.